Обратно към всички Събития

Премиера: „Васил Левски. Драмата на избора“ – Ивайло Христов

вторник, 20/02/2024

Съюзът на българските писатели представя биографичната книга „Васил Левски. Драмата на избора“ на Ивайло Христов на 20 февруари 2024  г. от 18:00 ч. в галерия-книжарница „София Прес“.

„Едва ли има по-известна и същевременно по-непозната фигура в нашата история от Васил Левски. В българското национално съзнание той е светецът на България, оплодяващо начало и причастие за всеки българин. Народният поет Иван Вазов го поставя редом до Спасителя, а един негов сподвижник, неизвестен по име, след залавянето му възкликва: „Нямаме втори Левски на света!“ В него се събират най-привлекателните черти на възрожденския деец: революционна твърдост и душевна мекота; храброст и благородство; демократизъм и взискателност; нравствена сила и отдаденост на делото. Апостола е българското чудо, но кой е бил той всъщност, що за характер е носил този, когото „селяните прости светец го зовяха“ – никой не знае. Без съмнение най-загадъчна е самата личност – човекът Васил Левски. Апостола е интересен и с историята, която създава, но и с изборите, пред които е изправен. На тях е посветена тази книга!“

Ивайло Христов е роден през 1970 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Започва научната си дейност като докторант в Института по литература към БАН. Понастоящем е доцент по история на журналистиката и народопсихология в Университета за национално и световно стопанство. Сред основните му научни трудове са „Николай Хайтов. Духовна биография“, „Николай Хайтов и спорът за гроба на Васил Левски“, „Българинът в глобалния свят“, „Душевност и национална съдба“, „Българският национален характер, „Основи на българската народопсихология“.

  • Тип: Представяне на книга
  • Дата: 20/02/2024 - 18:00 - 19:00

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.