Обратно към всички Събития

Премиера: „Дневникът на една пеперуда“ – Красимир Дамянов

четвъртък, 29/09/2022

Издателство „Лексикон“ представя „Дневникът на една пеперуда“ от Красимир Дамянов, включващ романите – „Мариел“, „Студентът по хармония“ и неиздаваната досега трета част „Hispania“.

Вечер – пътешетвие през живота на българския писател.

За книгата ще говорят проф. Михаил Неделчев и писателя Палми Ранчев – всеки по своему ще сподели за Краси. Ще има музика и вино.

 

Красимир Дамянов (1948-2015) е строителен инженер и писател от София, член на СБП. Негови известни книги са също сборниците с разкази „Защо няма бог“, „Дяволски нокът“.

„Името му ще остане завинаги до това на Виктор Пасков. Не защото „студентът по хармония изпя „Балада за Георг Хених“ на неговото лозе край Варна и му я посвети, а защото самият той написа страници, които времето превърна в класика. Роден разказвач, Красимир Дамянов ни остави образци, чиято езикова пестеливост, чувство за детайл и съдбоносна тайнственост днес трудно можем да си обясним. В същото време той създаде и свой лирически епос, където с усърдието на летописец и страстта на мъжа, когото само любовта може да постави на колене, съхрани за поколенията една действителност. Тази действителност изглежда вече недействителна. А в литературата това е знак за дълъг живот.“ – Георги Борисов

  • Тип: Представяне на книга
  • Дата: 29/09/2022 - 18:00 - 19:30

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.