Обратно към всички Събития

Премиера: „Невидими корени“ – Виолета Еленска

петък, 16/12/2022

Съюзът на българските писатели представя новата книга на Виолета Еленска „Невидими корени“.

„… Виолета Еленска е от първата „партида“, която заслужи и роди непомръкващото звание в художествената гимнастика: „Златните момичета на България“!

… думите й се подчиняват. Тя е почувствала тяхното обаяние, разбрала е тяхната сила. Сама признава, че те я изпълват – думи за всичко, което я заобикаля, думи за всичко, което я държи будна, което обича. За което мечтае. Убедена е, че не бива да ги държи само у себе си, само за себе си.

И ето я Виолета Еленска като авторка на стихове. С верен усет за ритъм и рима. В ритъм и рима споделя вълненията си за днешния ден, за вчерашното минало. За родово наследство – и за безродово. За старата къща и всяка частица от нея със свое кътче в сърцето. За великото чувство да си част от родината. За сладката тръпка да живееш, да чувстваш, да любиш или да мразиш това, което предизвиква гнева ти. За смисъла на живота, за добротата и доверието. За корените като благодатен извор…

Искрени, неподправени, развълнувани стихове.“

Пенка Чернева

 

 

ВИОЛЕТА ЕЛЕНСКА е родена в Долни Дъбник, Плевенско, през 1947 г. Тя е художествена гимнастичка в националния отбор, с който през 1969 г. постига световната шамнионска титла; журналистка, публикувала материали в редица вестници и списания, сътрудничи в БНР, участва в телевизионни предавания и дискусии; преподавател и част от екипа на държавната институция за младежта и спорта (1997-2003 г.). През 2001 г. инициира създаването на Асоциация „Български детски и младежки парламент“ и дълги години е председател на тази неправителствена организация.

Нейни са стихосбирките „Във времето на безвремието“ и „Аз, жената“. Авторка е на текстовете от музикалния албум „Коледа моя“, както и на много детски песни, отличени с награди на национални и международни конкурси.

  • Тип: Представяне на книга
  • Дата: 16/12/2022 - 17:00 - 18:30

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.