Обратно към всички Събития

Премиера: „Задъхани слова“ – Ахмет Емин Атасой

вторник, 29/09/2020

Агенция София Прес, Съюзът на българските писатели и книжарница-галерия „София Прес“ представят „Задъхани слова“ – лирика от Ахмет Емин Атасой.

„Ахмет Емин Атасой има удивителната способност да превръща в поезия обикновените неща. Неговите стихове не обслужват неразбираеми силогизми и фалшивата емоционалност е непозната територия за стихотворните му търсения. Когато описва теми и събития от историческата ни памет, започва с конкретната емоция и намира онзи загадъчен индуктивен градиент, който става най-кратък път и до нашите чувства. Независимо дали засяга глобални проблеми, или описва поривите на северния вятър, върлуващ над родната му къща, поетът намира неподозирания път към душевното вълнение, превърнало нравствените емоции в пътеводители към добротворството.

Тематиката на „Задъхани слова“ е разнопосочна. Различни са и семантичните средства, с чийто предизвикателства Ахмет Атасой борави вещо и новаторски. Четиристишията и двустишията в книгата успяват да завладеят читателското внимание с екзплозията от чувства, събирани десетилетия и намерили своя истински прозорец към опознаването на трансценденталните откровения, облечени в одеждите на истинската поезия.

„Задъхани слова“ е несъмнен успех за своя автор, но тя е и неопровержим принос в съвременната ни лирика, която разширява границите на своята изумителна неподражаемост.“

Бoян Aнгeлoв

  • Тип: Представяне на книга
  • Дата: 29/09/2020 - 18:00 - 20:00
  • Продължителност:120 минути

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.