Към всички изложби

Без мото / изложба на Генчо Накев

25 окт., 2022 - 14 ное., 2022

 

„Тази изложба се роди в момент от моя живот, който романтично очаквах да ме поведе към неизследвани творчески хоризонти. Но вече няколко поредни години Животът моделира ежедневието и бъдещето ни по начин, на който сякаш можеш да се противопоставиш единствено хвърляйки котва на пристан, където си бил, търсейки спокойствие в подреденото познато, в красотата, естетиката и жизнерадостта.

Тази колекция от образи и преживявания се роди в хармония от антагонизми – ярък хроматизъм и укротена атоналност. Търсех общение с природата, събуждах образи и преживявания, подреждах силуети, пътувах във времето. Фрагментирани пространства, обединени в единни композиционни образи, ще поведат зрителя по следите на моите творчески търсения през последните две-три години. Ще разкрият живописни транспозиции на образи и пейзажи отвъд непосредствените външни влияния и времеви измерения, с мекота и светлина, дълбочина и мощ, прецизност и пропорции, контрасти, посоки и кръстопътища.

Има всичко необходимо да харесаш или не харесаш тази игра на идеи. Но въображението ще сътвори свой интимен разказ от колорит, звучност, ритмичност, лиричност, емоция, екзотика, топлина, които предлагам.

Благодаря за съучастието!“

Генчо Накев, 2022

 

Повече за автора:

Генчо Накев (род. 1962 г.) работи предимно в областта на абстрактната живопис. През 1981 г. завършва ССХУ „Акад. Дечко Узунов“ в гр. Казанлък. През 1987 г. завършва специалност „живопис“ към факултет „Изящни изкуства“ на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1988 г. редовно участва в национални, регионални и общи изложби. До днес е реализирал над 30 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен. Участвал е в колективни изложби в Германия, Белгия, Австрия, Франция.

От 1995 г. преподава рисуване в катедра „Рисуване и моделиране“ към Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Доцент от 2011 г. Член на Съюза на българските художници от 1992 г. Живее и работи в София.

Негови творби са притежание на галерии в България (София, Плевен, Габрово, Видин, Благоевград и Добрич) и частни колекционери в Германия, Франция, Чехия, Русия, САЩ, Канада, Великобритания, Италия и Турция.

Стани член Купи Билет
  • Дата: 25 окт., 2022 - 14 ное., 2022

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.