Към всички изложби

КЪМ ИЗВОРА – изложба от пленер в село Момчиловци, НХА

15 ян., 2024 - 31 ян., 2024

 

Изложба „Към извора“ – произведения от пленер в село Момчиловци
Проучване на яйчната темперна техника и възможностите й за реализация в съвременната живопис

Откриване: 15 януари /понеделник/, 18.00 часа

 

Изложбата „Към извора“ представя произведения на участниците в проект „Към извора“, включващ пленер в село Момчиловци. Целта е възраждане на иконописната яйчна-темперна техника чрез прилагането й в създаването на съвременни произведения на изкуството. Ръководител на проекта е доц. д-р Атанас Атанасов – преподавател по рисуване в НХА и ръководител на катедра „Рисуване“.

Известно е, че село Момчиловци е било средище на дърворезбари, иконописци, стенописци и каменоделци. Тяхното майсторство е оставило своя отпечатък в църквата, камбанарията и многобройните параклиси. Срещата на младите артисти с тяхното творчество обогати познанията им и им даде възможност да приложат старите технологии в съвременното изкуство. Неслучайно селото е наричано Родопското Търново – то е привлякло големия художник Иван Мърквичка, сътворил на това място картината си „Сватба в Момчиловци“.

По време на пленера под ръководството на доц. Атанасов бяха извършени демонстрации, които онагледяват цялостния процес – от подготовка на дъската (залепване на платно, грундиране с кредов грунд, приготовление на яйчна емулсия с пигменти), последователността на нанасяне на боите до позлатата и лакирането на завършеното произведение.

В пленера участват: студенти от специалностите „Живопис“, „Стенопис“ и „Графика“ в НХА – София и Филиал Бургас – Симона Йорданова, Александра Николова, Лиляна Александрова, Ралица Вацева, Светослав Нинов, Филип Филипов, Ханко Седефчев, Дарко Седефчев, Евтим Войнов, Костадин Радичев, докторант – Деян Янев. Ръководител – доц. д-р Атанас Атанасов.

Проектът „Към извора“ се финансира по Програмата за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 г.

 

 

 

Стани член Купи Билет
  • Дата: 15 ян., 2024 - 31 ян., 2024

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд култура.