Към всички изложби

Любомир Попйорданов / Изложба живопис

9 апр., 2024 - 19 апр., 2024

 

Откриване: 9 април /вторник/, 17:00 – 20:00 ч.

Любомир Попйорданов е роден през 1959 г. в София. В ранните си години учи в Тунис, а след това във Френската гимназия в София. Завършва право през 1984 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Първите си опити в живописта прави непосредствено след смъртта на баща си при вида на първия сняг. През 1983 г. участва в международна изложба за самодейно изкуство в Москва, а през 1984 г. – в съвместна изложба в Студентски дом, София. През първите години приема поръчки за портрети с масло и работи по свои проекти, вдъхновени от творчеството на Хемингуей, Маркес, Йовков, Достоевски. Издържа се като преводач към СБХ и Комитета за култура, пише статии, посветени на Жак Брел, Ковачевица, планините, алпинизма, приключенията, включва се в организацията на експедиции във високите планини, прави интервюта и пътува често из България и Франция.

През последните 34 години Любомир инвестира голяма част от своето време, въображение и воля в развитието на малък туристически бизнес. Създава фестивали, инициира и подпомага кампании и каузи, свързани с природното и културно наследство, издава книги и рисува. Пейзажите и особено суровата красота на планините на Франция, България и Хималаите, както и скалистите брегове на Средиземноморието, са за него постоянен извор на вдъхновение.

В настоящата изложба се представя с 20 картини – от първата му рисунка „Зимна София“ 1 (гваш, 1974 г.) до последната картина – пейзаж от Каланките на Марсилия (маслени бои, 2024 г.). Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на д-р Йордан Попйорданов –неговият баща, на неговите петдесетгодишни търсения в живописта и изкуството и на неговото прекрасно семейство.

„Свободата, с която авторът третира своите мотиви, свидетелства за волния дух, който инспирира и насочва ръката му. Имаме усещането, че дистанцията от замисъла до изпълнението и от тук – до окончателното осъществяване на картината, е съкратена до минимум. Експресията, която образите излъчват, не е търсена преднамерено, а се поражда по съвсем естествен начин и се явява свидетелство и е логичен резултат от живописния темперамент на автора.“

Проф. д. изк. Чавдар Попов

 

По случай изложбата е издаден и каталог в ограничен тираж, който ще може да бъде закупен от книжарницата на галерията.

Стани член Купи Билет
  • Дата: 9 апр., 2024 - 19 апр., 2024

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.