Към всички изложби

Юбилейна изложба / Емил Николов

18 мар., 2024 - 5 апр., 2024

 

Съюзът на българските художници и Галерия-книжарница „София Прес“ представят изложба живопис на проф. Емил Николов по случай неговия 80-годишен юбилей.

През 70-те и 80-те години на ХХ век художникът Емил Николов работи главно в областта на декоративно-монументалната живопис и създава над 20 стенописа, изпълнени в различни архитектурни обекти в страната. След този 20-годишен период и до наши дни се изявява предимно в областта на кавалетната живопис.

Картините, представени в тази изложба, са част от творчеството му, създадено през последните десетина години.

С настоящата изложба авторът прокарва мост от миналото към настоящето, показвайки богат арсенал от техники и рисунък. Представените творби са разнообразни по тематика и цветови решения. Цялостното излъчване на произведенията в експозицията говори за богато въображение, личен стил и свобода на професионално изразяване на Емил Николов.

 

Повече за автора:

Емил Николов е роден през януари 1944 г. в с. Ракево, Врачанско. Завършва Художествената гимназия в София и след това през 1972 г. – специалност „Декоративно-монументална живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес НХА) при проф. Георги Богданов. Веднага след дипломирането си (1972 г.) е приет за асистент. От 1996 г. е доцент, а от 2005 г. – професор по рисуване в Националната художествена академия (НХА) в София, където подготвя бъдещи художници до пенсионирането си през 2013 г. Участва активно в общи и групови изяви и организира шест самостоятелни изложби. Живее и работи в София.

Стани член Купи Билет
  • Дата: 18 мар., 2024 - 5 апр., 2024

Сайтът е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.